top of page
logo.jpg

Op initiatief van enkele Humbekenaren werd in 1976 onze wandelclub 'RWK (Reis- en Wandelkring) De Morgenstond' gesticht met als logo een afbeelding uit een boek van Jan Zonder Vrees. In de beginjaren beperkten de activiteiten zich tot geleide stads- en natuurwandelingen.

De opmars van de wandelsport en de stijging van het aantal clubs was ook het toenmalige bestuur niet ontgaan en aansluiting bij het toenmalige N.W.F. (Nationale Wandelfederatie) werd aangevraagd.

In september 1979 vond de eerste door De Morgenstond ingerichte wandeltocht plaats: de 's Gravenboswandeling die voor een groot deel door het gelijknamige domein in Humbeek liep.

Achtereenvolgens werd ons programma uitgebreid met een avondwandeling en een wintertocht.  Later werd de avondwandeling vervangen door een midweektocht op woensdag.

Tijdens de zomer organiseren we ook elke donderdagavond een vrijblijvende wandeling in Humbeek.

Eind 1985 werd er besloten een overstap te doen naar de Vlaamse Wandel-en Jogging Liga (afgekort V.W.J.L.).  Al vlug bleek dat hiermee de pijlers waren gelegd voor een stevige uitbouw van onze vereniging. Het aantal deelnemers aan onze tochten kende een bestendigde groei en De Morgenstond raakte bekend in wandel minnend Vlaanderen en ver daarbuiten.

In het jaar 1989 werd de benaming van onze septembertocht omgedoopt in Omloop Parel van Brabant.  Onze Wandeltochten gaan langs talrijke stille getuigen van een rijk historisch verleden en door een oase van groen en prachtig natuurschoon.

Een eerste hoogtepunt voor De Morgenstond was de inrichting van de Provinciale Wandeldag in 1990. Deze organisatie werd ons nog een tweede maal toegewezen in 2000.

Absoluut hoogtepunt was de Nationale Wandeldag die wij op 29 februari 2004 in Humbeek konden laten doorgaan. Niet minder dan 4500 wandelaars verkenden die dag onze ondergesneeuwde gemeente en omgeving.

In 2005 veranderde de naam van onze federatie in Aktivia.

In 2016 was De Morgenstond één van de vier clubs die meewerkten aan de eerste Vlaamse Wandeldag die doorging in Hofstade.

Ook het aantal busuitstappen naar wandeltochten, her en der over België verspreid, namen met de jaren toe.

Terwijl we in de beginjaren ons beperkten tot ééndagsreizen, kunnen wij ondertussen reeds met tevredenheid terugdenken aan de geslaagde wandelweekends.

Sinds 1994 maken wij ook jaarlijks een zomerreis. Hierbij hebben wij met bestemmingen zoals: Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Corsica, en Ierland reeds een groot deel van Europa bezocht.

Back to top
bottom of page