top of page
Moet er in groep worden gewandeld?

Neen, er is een vrij vertrek – meestal tussen 8 en 15 u – zodat je zelf kan kiezen wanneer je de door jou gekozen tocht aanvangt.

Er is namelijk de keuze uit meerdere afstanden. Meestal gaande van 4 tot 21 km, maar sommige organisaties bieden zelfs afstanden aan tot 50 km.

Er worden uitzonderlijk langere tochten georganiseerd waarvan de 100 km Dodentocht in Bornem de bekendste is. Al deze tochten worden afgepijld.

Wel bestaat er een organisatie Euraudax die afstanden wandelen van 25 tot 150 km. Zij wandelen in groep en hier is het parcours niet afgepijld.

Als ik lid word van een wandelclub moet ik dan meehelpen bij activiteiten georganiseerd door de club?

Wij verplichten op geen enkel ogenblik aan onze leden om mee te helpen aan activiteiten georganiseerd door de club. Echter zijn helpende handen steeds zeer welkom bij onze wandeltochten. En het spreekt voor zich dat het voortbestaan van de wandelsport afhangt van haar vrijwilligers.

Je kan perfect jaren lid zijn van een wandelclub zonder één keer mee te helpen aan een organisatie. Maar hulp van welke orde dan ook wordt wel zeer sterk geapprecieerd. Laat de morele druk er u evenwel niet van weerhouden lid te worden van een wandelclub.

Is wandelen wel een sport?

Wandelen kan je op eender welk niveau. Je snelheid en afstand bepaal je nog altijd zelf. Zo kom je onderweg evengoed tragere of snellere medewandelaars tegen. Elke wandelaar heeft zijn of haar verhaal en redenen om te bewegen.

En is niet elke vorm van bewegen bovenop je dagelijkse verplaatsingen sport? Je gezondheid komt het zeker en vast ten goede! Wie een competitief element zoekt, kan zijn gading vinden in de afstandswandelingen die georganiseerd worden.

Mag ik een hond meenemen op een wandeltocht?

Als u hem aan de lijn houdt, kan de hond perfect meewandelen. Meer zelfs op elke wandeltocht is er een hondenbar (waterbak) voorzien bij de rustpost.

Bij grote uitzondering kan het al eens zijn dat een bepaald stuk van de wandeling niet toegankelijk is voor honden en is er een omleiding is voorzien.

Ik zit in een rolstoel. Welke routes zijn voor mij goed toegankelijk?

Op de website van Wandelsport Vlaanderen kan je opzoeken of er rolstoelvriendelijke tochten zijn. Voor je je naar een locatie begeeft, raadpleeg je best eerst op de website van de Wandelsport Vlaanderen of in de Wandelgids of een dergelijk parcours wordt aangeboden.

Hoe zit het nu precies met de verzekering?

Als lid van RWK De Mongenstond geniet je bij het beoefenen van de wandelsport van een uitgebreide verzekering (dekking burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand).

Moet ik zelf eten en drank meebrengen voor de tocht?

Liefst niet, omdat de organiserende club haar inkomsten voor een groot deel haalt uit de verkoop van broodjes, taart, soep en drank in de startzaal en haar rustposten. Dit alles aan zeer democratische prijzen,

Om de 6-7 km is er een rustpost voorzien zodat je geen eten en drank hoeft mee te zeulen.

Hoe verloopt een georganiseerde wandeltocht en de inschrijving juist?

Je moet je inschrijven in de startzaal. Voor leden van de wandelclub bedraagt de inschrijvingsprijs 1,50 €. Je lidkaart wordt gescand. Niet‑leden betalen 3,00 €, In dit bedrag is de verzekering inbegrepen.

In Wallonië betaal je 1,00 € inschrijvingsgeld.

Anchor 1
bottom of page